Изгарят 50 препарирани животни от защитени видове

share

Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Благоевград ще унищожи 50 препарирани екземпляра от 17 защитени вида животни, отнети в полза на държавата, съобщиха от екоинспекцията. Това ще стане чрез изгаряне в инсталация за съвместно изгаряне на отпадъци.

Разпореждането е на министъра на околната среда и водите и се основава на изискванията на Закона за биологичното разнообразие, поясниха от РИОСВ. Екземплярите ще бъдат предадени на представители на инсталацията за изгаряне на 10 април в сградата инспекцията в Благоевград. Преди това препаратите ще бъдат накъсани на малки части, за да се предотврати каквато и да е възможност за присвояване и употреба.

Екземплярите са конфискувани като резултат от засиления контрол на РИОСВ и спазване на законовите забрани за препариране, притежаване и излагане на публични места на защитени животински видове. От влизане в сила на Закона за биологичното разнообразие през 2002 г. до момента са проверени всички градове и курортни места в териториалния обхват на инспекцията. За незаконно излагане и притежаване на препарати от 2006 г. до момента са издадени 24 наказателни постановления срещу физически и юридически лица, а размерът на наложените глоби и имуществени санкции е 6800 лв., информираха от екоинспекцията.

Сред иззетите от РИОСВ-Благоевград препарати са различен брой екземпляри от обикновен мишелов, голям ястреб, европейска дива котка, дива коза, мечка, кукувица, черен кълвач, невестулка, голям пъстър кълвач, малък ястреб, египетски лешояд, пъструшка, видра, блатар, голяма бяла чапла, бухал, коруби от шипобедрена костенурка.

От инспекцията припомнят, че за нарушение на забраните на Закона за биологичното разнообразие се предвижда наказание за физическите лица - глоба от 100 до 5000 лв., а на юридическите лица и еднолични търговци - налагане на имуществена санкция от 500 до 10 000 лв.

Водещи новини

Още новини