Пак се появиха ескимоси и марсианци при преброяването

Булфото
share

Това каза каза в сутрешния блок на Нова телевизия директорът на НСИ Мариана Коцева.

Ще бъдат направени точни демографски прогнози, но няма как да се родят „деца от малко майки и татковци". С 0,9% се увеличава делът на българите, а с 0,5 % - делът на ромите, каза тя.

91% от анкетираните са отговорили доброволно на въпроса за самоопределението на етноса, което е много важно. Цялото населението на страната намалява, но ромите не са 800 000, не са милион. Като се погледне комбинирано- ако се вземе майчиният език като водещ фактор, пак няма да се достигне до толкова висока цифра.

Има и т.нар. ескимоси, марсианци, но ние пазим статистическа тайна. Това, че имаме единични такива бройки е постижение, тъй като във Великобритания имаше една доста солидна група, която искаше да се запише религията им „хевиметалисти". Има и най- странни религии, които не са традиционните за нашата страна.

В последните години хората не се местят просто от село в град, а се местят в седемте най- големи града на България- като 1/5 от тях живеят в София, каза ръководителят на НСИ.

Това е третото преброяване , в което се регистрира спад на населението в България. Сега България е намаляла с около половин милион.

Всяко второ семейство в града има компютър и интернет, в селата всяко пето семейство има достъп до компютър и интернет.
Един от най- сериозните изводи на преброяването е, че българската нация застарява, каза Коцева- на 100 излизащи пенсионери, на тяхно място постъпват 70 млади хора.

Увеличават се и районите със застаряващо население.

Водещи новини

Още новини