Правят подземен музей на Сердика

Булфото
share

Под документите сложиха подписите си заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и министърът на културата Вежди Рашидов.

Церемонията се състоя в античния комплекс "Сердика", намиращ се на метростанцията пред ЦУМ в столицата.

Двамата определиха като най-важен от всички договори този за изграждането на античен комплекс "Сердика" и затова в него е предвидено да се вложат 16 милиона лева.

За да се опазят археологическите находки в античния комплекс "Сердика" се е наложило линията на метрото да бъде преместена на 26 м дълбочина под земята.

Този уникален подземен музей ще носи приходи на България, а инвестициите ще бъдат възстановени многократно, развълнувано заяви културният министър Вежди Рашидов. Той уточни, че подземният музей пред ЦУМ е с обща площ 19 хиляди кв.м, а парите за всички договори са осигурени по ОП "Регионално развитие".

"Няма нищо лошо в това да правим пари от всеки камък, има лошо, когато не зачитаме историята си", коментира регионалният министър Росен Плевнелиев. Той допълни, че общо 75 милиона лева по ОП "Регионално развитие" са отпуснати за изграждането на културно-историческите паметници в страната.

По думите на Вежди Рашидов правителството две години се е подготвяло за стартирането на този проект и след още две ще се види положения от правителството труд.

Той обяви, че скоро се очаква да стартира изграждането на театъра във Варна, театъра в Бургас, операта в Русе, Полиграфическата гимназия в София и още много други църкви и джамии. Според него културният туризъм е най-доходоносният отрасъл на една държава и затова трябва да се набляга много на него. За да защити думите си, той даде пример като посочи, че 15% от приходите на Италия, Гърция и Франция идват от културен туризъм.

Във връзка със старта на подземния музей до метростанцията на ЦУМ премиерът Бойко Борисов заяви, че един милион лева в момента са заровени под земята и от април следващата година столичани ще могат да разгледат всичко, което е инвестирано в този участък.

Борисов добави, че правителството ще осигури 20 милиона лева на общините за културно-исторически проекти, а 6 милиона лева ще се отпуснат за изграждането на банята в София.

Водещи новини

Още новини