Миньорите плашат отново с протест

share

Миньорите са готови отново да излязат на протест, този път със семействата си. За да поставят исканията си те искат спешна среща с новия министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, пише Стандарт.

Миньорските синдикати
алармираха, че българският въгледобив е пред фалит и не може да издържи важни решения за неговата дейност да се взимат не от служебното, а от следващото нормално избрано правителство.

От началото на февруари въгледобивните мини в страната работят само с 20-30% от капацитета си. 3000 миньори от един месец са в платен отпуск. 1500 от тях работят в най-голямата Марица Изток. Причината за колабса във въгледобива е свиването на необходимите количества въглища за производството на електро и топлоенергия в страната. В момента производството на енергия от български въглища е едва за 800 мегавата при технологичен минимум 1600 мегавата, обяви Владимир Топалов, шеф на миньорския синдикат към КТ Подкрепа.

Сривът във въгледобива е заради все по-големия дял на енергията, която се произвежда от възобновяеми източници. В момента се произвеждат 1000 мегавата от вятър вода и слънце, при положение че по план те не трябваше да надхвърлят 140 мегавата, припомни Топалов.

Работата на въгледобивните мини под технологичния минимум в най-скоро време ще създаде сериозни проблеми и ще принуди спирането на част от рудниците, алармираха синдикатите. Затова те призовават министъра на икономиката да свика браншовия съвет, за да предприемат спешни мерки. Първата от тях е да се ограничи делът на възобновяемите източници в енергийния микс до 140 мегавата. За да може ВЕИ-тата да изнасят, това което произвеждат, трябва да се намалят и таксите за пренос и износ, или дори да отпаднат, настояват синдикатите.

Ако до края на март не се предприемат мерки, миньорите излизат на протест със семействата си, заплашиха от КТ Подкрепа.

Водещи новини

Още новини