Плевен със Стратегия за интегриране на циганите

share

Областният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси в Плевен днес утвърди Стратегия за интегриране на ромите в региона до 2020 г. Това съобщи пресцентърът на областната администрация.

Документът съдържа анализ на състоянието на ромската общност и приоритетите в секторите образование, здравеопазване, жилищни
условия, заетост, върховенство на закона и недискриминация, култура и медии. В него са предвидени мерки за подкрепа на гражданите, които са в уязвимо положение, като не се изключват и лица от други етнически групи.

По данни на Националния статистически институт, ромите са третата по големина етническа група у нас - 325 343 души - 4.9 на сто от българските граждани. В Плевенска област ромският етнос е втори по численост след българския - 9 961 роми, които са 3,69 на сто от населението, което към 2011 г. наброява 269 752 души, се посочва в Стратегията. В сравнение с 2001 г. има незначително увеличение /9 777 души - 3,13 на сто/. Част от хората, които околното население назовава "роми" или "цигани" се самоопределят като българи, турци, румънци и др., което произтича от правото на преброяваното лице само да определи етническата си принадлежност, се посочва в документа.

В плановете на 11-те плевенски общини са предвидени мерки за изпълнение на Стратегията. Сред тях са намаляване броя на отпадналите от училище ромски ученици, обхващане на бременните жени за редовни консултации, редовни профилактични прегледи и имунизации, преодоляване на традиционни практики за ранни бракове. По места се предприемат мерки за подобряване на инфраструктурата в квартали с ромско население, включването на ромските младежи в стажове, съхранение и популяризиране на тяхната етнокултура като част от българската и достъп на ромската общност до обществения културен живот в селищата.

Със заповед на областния управител Иван Новкиришки в Плевен ще бъде създадено Звено за мониторинг, което да координира цялостната дейност по изпълнението на стратегията.

Водещи новини

Още новини