Турция дала паспорти на 44 040 нашенци

share

44 040 български граждани главно от турски произход са получили паспорти от Анкара за последните десет години. Това показват данни на вътрешното ведомство на Турция, съобщени в парламента от ресорния министър Муаммер Гюлер.

За последното десетилетие пълноправни граждани на Турция са станали общо 124 647 души, което означава, че повече от 30% от новите собственици на паспорт са от България, пише в. "Преса".

Една от причините за сериозната цифра е амнистията, обявена през миналата година специално за българските граждани от турски произход. Според нея всички, пристигнали с туристически визи в страната, получават документи, без да чакат предвидения от закона петгодишен престой в страната.

В Турция има между 300 и 350 хиляди български турци, напуснали страната през 80-те години и възродителния процес.

Втората най-голяма група нови граждани на 75-милионна Турция е тази от Азербайджан - 15 588 души. Следват руските граждани - 7518. Местните медии припомнят, че именно руснаците са едни от най-активните купувачи на пазара на недвижими имоти в страната, главно в района на Анталия, която често е наричана Малката Москва.

Отново по данни на вътрешното министерство, за същия 10-годишен период 327 964 граждани са се отказали от турско гражданство, а на 8244 то е отнето. Огромният процент от доброволно захвърлили документите си са преселници в Германия, където двойното гражданство не е разрешено.

Водещи новини

Още новини