Протестиращи сформират гражданско движение "Орлов мост"

share

Поради липса на зала протестиращите от Орлов мост направиха конференция пред храм-паметника "Свети Александър Невски" в столицата.

На нея официално бе обявено създаването на гражданско сдружение "Орлов мост - за промяна".

Един от ръководителите на движението Янаки Ганчев обяви, че то няма да се превръща в партия и няма да участва на изборите. Представите на движението заявиха дори, че няма да гласуват.

Хората са силно разочаровани от думите на културния министър в оставка Вежди Рашидов в Брюксел, който заявява, че ако протестите продължат, в България ще бъде въведено военно положение от чуждестранен генерал. Янаки Ганчев е категоричен, че държавният глава Росен Плевнелиев е осъждал преди това този въпрос на Консултативен съвет, за да може Вежди Рашидов смело да си позволи да говори по темата.

Протестиращите са категорични, че са силно притеснени от тези слухове, тъй като те се борели за промяна, но не и за анархия. В резултат на така стеклите се обстоятелства недоволните се обявиха за група за политически натиск. Ганчев допълни, че недоволните са силно възмутени от факта, че Народното събрание единодушно гласувало по дневния ред да няма точка за промяна в Изборния кодекс, която да равнопостави гражданските формации и обединения, както и политическите партии.

„Затова ние, протестиращите обявяваме изборите за нелегитимни още, преди да са започнали", подчерта Ганчев.

Запитан дали ще има разединение сред недоволните, той открито обяви, че никога не е имало обединение, за да се стига до разединение.

Що се отнася до движението, според създателите му, то ще бъде отворено за всички българи, които пожелаят да се включат в него.

Водещи новини

Още новини