Във Видин започва кампания за борба с агресията при децата

share

Под наслов „Насилието оставя следи за цял живот" във Видин стартира национална информационна кампания за борба с агресията и престъпността срещу деца. Целта е да се покаже как и къде на местно ниво може да се получи помощ в случаи на насилие, предаде БНТ.

В кръгла маса ще участват представители на Министерството на правосъдието, Министерството на труда и социалната политика, МВР и други агенции, които имат отношение по проблема.

Над 100 са подадените сигнали за насилие над деца във Видинска област, по данни на общинските комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Това е близо два пъти повече в сравнение с 2011 г.

"Тези цифри говорят за наличие на сериозен проблем в сигнализирането, регистрирането и работата по случаи на насилие в града, а това изисква повишено внимание както от страна на населението, така и на институциите, работещи с деца и тяхното взаимодействие с полиция, съд, прокуратура", обяви Борислава Борисова, зам.-кмет на Община Видин.

В рамките на проект „Чуй детето" на Института по социални дейности и практики е изградена „Синя стая".

"Идеята на тази така наречена „Синя стая" е да предостави едно така нормално пространство на децата, които са жертви или свидетели на престъпления, като идеята е те да бъдат разпитвани от специално подготвени хора, така че да се намали травмата от това, което им се е случило", обясни Мадлен Таниелян, координатор на проекта „Чуй детето".

Работната среща ще представи модел на взаимодействие на местните институции, свързан с помощ при домашното насилие и насилието над деца.

Водещи новини

Още новини