Митрополит Галактион не дойде на събора за избор на патриарх

share

Има кворум от 138 души, които са дошли, за да изберат нов патриарх на България, информира БТВ. Според източници от Светия Синод Дядо Галактион не е дошъл на събора. Свещеници коментират, че Господ е решил той да не става патриарх, щом има проблеми със здравето.

Припомняме, че вчера излезе новината, че Старозагорският митрополит Галактион, който е част от митрополитската тройка, е тежко болен от пневмония, но въпреки това Патриаршеският избирателен събор ще се проведе.

Урните вече са запечатани и проверени. Гласуването започна.

Изборът в Синодалната палата се извършва след представяне на делегатска карта и лична карта/задграничен паспорт пред Избирателното бюро, отбелязване в списъка на избирателите и подаване на празен плик; гласуване в избирателната кабина пускане на тайния вот в запечатаната урна и подпис на гласуващия в списъка на избирателите, регистриращ извършения от него вот; отваряне на урната, проверка на бюлетините, броене на бюлетините; обявяване на резултата; подписване на подготвения до това време Акт-изложение в Кондиката на Св. Синод. За да бъде избран на първи тур патриарх на Българската православна църква са необходими 92 гласа „за”. В същото време в храм-паметника „Св. Александър Невски” от архимандрит Сергий, клирик на Софийска епархия”, се отслужва Божествена св. Литургия. На св. Литургия се черкуват Предстоятелите и представителите на Поместните православни църкви и придружаващите ги лица с презвитерска степен от страна на Българската православна църква – Българска патриаршия, които не са членове на Патриаршеския избирателен църковен събор. Очаква се изборният процес да приключи точно в 11.45 часа, когато с тържествено биене на камбаните на „Св. Александър Невски” ще се оповести избирането на нов български патриарх.

Водещи новини

Още новини