НАП и прокуратурата проверяват Семерджиев

Булфото
share

Националната агенция за приходите (НАП), съвместно със Софийска градска прокуратура, започва проверка на имущественото състояние на бившия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Това съобщиха от пресцентъра на НАП.

Ревизорите на агенцията ще изследват доколко притежаваното от Семерджиев имущество отговаря на официално декларираните от него доходи. Проверката ще обхване и членовете на семейството му, както и близки до него дружества. Резултатите ще бъдат изпратени на Софийска градска прокуратура.

При подобни проверки данъчните инспектори оценяват цялото притежавано имущество от съответното физическо лице и го съпоставят с приходите му. Ако се установи разлика, се начисляват дължимите данъци, заедно с лихвите за пет години назад.

Бившият шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев е бил замесен в конфликт на интереси, докато е оглавявал регулатора. Това показа разследване на ТВ7.

Семерджиев е дал лиценз на Анелия и Румен Димитрови, които притежават фирмата "Проенерджи трейд". Нейния предмет на дейност е "търговия с електроенергия". В замяна на това те му продават много евтино имот в затворен комплекс от еднофамилни къщи с басейн във вилната зона на Кошарица край Несебър. Вилата е купена за 35 000 лв., но според брокери на недвижими имоти реалната пазарна цена е 100 хил. евро.

Бившият шеф е купил на двойно по-ниска цена и мезонет от 168 кв. м. на брега на морето в Несебър. Той го купува през март 2011 г. за 90 000 евро при пазарна цена 211 680 евро. Продавач на луксозната придобивка е бизнесменът Николай Николов, който има бизнес със зелена енергия. Неговата фирма "Транзакта" изготвя проекти за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници, пише в официалната страница на дружеството.

Семерджиев е бил свързан и с "Общинска застрахователна компания”, контролирана от Христо Ковачки през неговите четири топлофикационни дружества и ТЕЦ "Брикел", твърди ТВ7.

Водещи новини

Още новини