Хубаво българско вино и цветя със солени цени хит за празника

share

Хубаво българско вино и цветя със солени цени си подаряват днес повечето българи, които отбелязват двата празника, съчетали се елегантно на 14 февруари – отколешният Трифон Зарезан и придобилият популярност през последните години ден на влюбените Свети Валентин, съобщава "Монитор".

Битката за надмощие на някой от двамата светци така и не се състоя, у нас всеки празнува според вкуса си, все по-често и хора на възраст свенливо посягат към стръкче цвете, а младите поливат любовта с качествено вино. Експресната доставка на цветя за любимия човек от Варна до София например излиза 20 лева, а самият букет струва 125 лева, ако си харесате композицията с 25 огнени рози. Обикновената услуга е 10 лева, но за нея е нужно повече време. Много от цветарските магазини вчера дори не приемаха експресни доставки, защото бяха претрупани с поръчки. 35 лева струват три червени рози с ваза, най-купуваните композиции обаче са около половин стотачка, като с доставката цената набъбва до 70 лева. Изборът на дестинации е доста голям, затова не е проблем влюбен от Момчилград да изненада любимата си в Никопол.

225 лева струва огромен букет „Моя любов” за силно влюбени, а около 200 лева е цената на аранжираните китки от няколко вида.

Ако нямате възможност да заделите пари, които са по-високи от месечна сметка за ток, най-добре да се доверите на продавачите на цветя в по-малките магазинчета или на пазара. Те също са надули цените, но все пак си дават сметка, че трябва да реализират стоката, която са закупили, защото още утре интересът към нея ще е спаднал драстично. Въпреки че имаме славата на страна на розите, царицата на цветята в букетите не е родно производство. Красивите китки пристигат предимно от Южна Америка и от ЮАР. Всяка година за Свети Валентин Колумбия изнася 450 млн. цветя. На борсите за цветя в столицата розите са по 2,50 – 3 лева, има дори по 1,20 лева. До магазина обаче цената им стига петачка. На едро десет лалета може да се купят за петачка толкова излиза и букет хризантеми. Цветята в саксия също са добро решение за подарък, защото остават за дълго в дома и напомнят за жеста. Сред най-красивите растения в този момента са гардениите, които са изключително ароматни и атрактивни, радост носят и вкоренените минирози, те пък може да се засадят по-късно в градинката пред блока и да останат там с десетилетия.

За хората, които почитат българските традиции, днешният ден има само едно значение – празнува се Свети Трифон, който е пазител на лозята. На 14 февруари празнуват не само лозари и винари, но и кръчмарите.

 

Водещи новини

Още новини