Средната пенсия става 1000 лв.

share

Тежки старини чакат българите, показва най-новият актюерски доклад на НОИ за състоянието на държавното обществено осигуряване от 2012 г. до 2060 г., пише в. "Сега".

Въпреки все по-тежките условия за пенсиониране към края на периода работещите и пенсионерите ще бъдат почти едно към едно заради застаряването на нацията. Пенсиите по никакъв начин няма да са се подобрили спрямо средната заплата, а годишното им увеличение ще е незначително.

Средната пенсия ще премине психологическата граница от 1000 лв. чак през 2050 г., показват прогнозите. Това обаче няма да е качествено подобрение на живота на възрастните, защото по това време средната заплата се очаква да достигне 3259 лв., т.е. така нареченият "коефициент на заместване" не само няма да се подобри, а ще се влошава. В края на анализирания период - през 2060 г., средната пенсия вече ще е 1647 лв., но при 5632 лв. средна заплата. Така средностатистическият пенсионер ще получава едва 36.5% от средния осигурителен доход за страната. Сега това съотношение е 45% при средна пенсия за 2012 г. от 270 лв. и средна заплата около 750 лв. Допусканията са правени при запазване на осигурителната вноска през целия период.

НОИ обяснява това лошо развитие с факта, че в тези години от пазара на труда ще излизат само родени след 1959 г. Те са задължително осигурени в допълнителен фонд и актюерите признават, че за бъдещата адекватност на пенсиите от изключително значение ще бъде допълнителната пенсия от втория стълб и евентуално от доброволното осигуряване.

Водещи новини

Още новини