Пълнят дупки по улица във Варна с пари за спортна зала

share

Близо 2 млн. лв. от бюджета на Варна, които бяха предвидени за строителство на зала за бадминтон и тенис на маса ще отидат за реконструкция на бул. “Сливница”. Това решиха съветниците от комисията по “Архитектура” към местния парламент, които разгледаха предвижданията за харчове за инфраструктура през т.г.

Аргументацията на общинарите е, че на фона на драстичното орязване на средства по всички пера строителството на зала за тенис не е удачно. Всъщност средствата за спортното съоръжение са повече от всички предвидени пари за ремонт на улиците и поддръжка на тротоари, алеи и подлези в цялата община. За кръпки по пътищата през 2013 г. в бюджета е предвидено да се похарчат 1,2 млн. лв., а за тротоарните настилки 400 хил. лв. Според съветници предвидените за залата пари няма да стигнат за подмяна на цялата настилка на бул. “Сливница”, но ще са достатъчни за рехабилитация на пътя поне до района на цирковата площадка. “Дори и да не се похарчат конкретно за “Сливница”, средствата ще се ползват за други пътни проекти на общината”, заяви председателят на комисията Таня Парушева (“Нашият град”).

Първа копка на залата за бадминтон, която ще се намира в рамките на спортен комплекс “Младост”, бе направена от кмета Кирил Йорданов през септември 2011 г., малко преди местните избори. Йорданов, издигнат от ГЕРБ, спечели тогава четвъртият си мандат и предложи в бюджета за 2012 г. да бъдат отделени 1 млн. лв. за част от строителните работи по залата. Още през януари м.г. обаче съветниците орязаха проекта до 460 000 лв. Тогава общинарите установиха, че за залата няма изработен технически проект. Стана ясно още, че изпълнението няма да бъде обект на обществена поръчка, а ще се извърши от фирмата, която спечели конкурс за поддръжка на инфраструктурата в район “Младост” за следващите 4 години. Още през м.г. съветниците прецениха, че е рисковано общината да започва строителството на зала, която въпреки стандартните си за този спорт размери, няма да става за големи състезания, защото ще е с капацитет само за 100 зрители.

Местни избраници очакват ответна реакция от кметската администрация заради поредното отрязване на проекта. Окончателното решение за събдата на залата ще се вземе на сесията на ОбС през идната седмица, когато ще бъде приет бюджетът на Варна за 2013 г.

Водещи новини

Още новини