През периода 30 януари – 6 февруари 2013 г. пазарът на агнешко месо в страната продължава да е относително спокоен. Само в отделни области се отчитат седмични ценови колебания, по-чувствителни при предлагането на едро.
По данни на Министерството на земеделието и храните, предлагането на едро на цяло агне по области остава в ценовия диапазон от 12,25 лв./кг (Кърджали) до 15,59 лв./кг (Благоевград, Пловдив и Русе). Единствено във Варна се наблюдава седмично изменение на цената – покачване с 18,2%. В резултат, средната цена на едро на цяло агне за страната се повишава с 0,8% спрямо предходната седмица, до 13,46 лв./кг.
В големите търговски вериги (ГТВ) цените на дребно на цялото агне за периода се движат в интервала от 13,00 лв./кг до 17,90 лв./кг, най-високи - в София. Въпреки липсата на седмични ценови изменения по области, средната стойност за страната бележи повишение с 5,2%, до 14,35 лв./кг, тъй като тази седмица е отчетено предлагане на продукта и в София, и то на най-високата цена за страната. В другите търговски обекти (ДТО) цените на цяло агне се движат в рамките на 12,70 лв./кг – 14,20 лв./кг, съответно в Перник и Велико Търново.
При липса на ценови колебания по области, средната стойност за страната остава 13,72 лв./кг. Средната за страната цена на дребно на цяло агне в малките магазини е по-ниска от тази в големите супермаркети с 0,63 лв./кг като най-голяма разлика се наблюдава в Бургас – 2,39 лв./кг. През наблюдавания период най-голяма разлика между цените на едро и цените на дребно на цяло агне в ГТВ се наблюдава в Бургас (2,92 лв./кг), а най-малка - в Ловеч (0,20 лв./кг).
Маржът между цените на едро и тези на дребно в ДТО е в диапазона от 0,53 лв./кг (Бургас) до 1,45 лв./кг (Велико Търново). Средно за страната, цените на дребно на продукта в ГТВ и ДТО са по–високи от тези на едро съответно с 0,89 и 0,26 лв./кг. През изминалата седмица цените на едро на агнешкия бут продължават да се движат в широкия диапазон от 11,70 лв./кг до 19,98 лв./кг, съответно най-ниски в Пазарджик, а най-високи - в Благоевград и Русе. Само в три области се отчитат седмични ценови изменения – покачване в рамките на 1,9 - 6,4%, най-чувствително във Варна.
В резултат, средно за страната, цената на едро на агнешки бут се повишава с 0,9% спрямо предходната седмица, до 15,02 лв./кг. В големите търговски вериги цените на продукта са в границите от 13,45 лв./кг (Кърджали) до 16,49 лв./кг (Бургас), без седмични колебания по области. Средната цена на дребно за страната в ГТВ бележи седмично повишение с 1,8%, до 14,64 лв./кг, тъй като тази седмица не е отчетено предлагане на агнешки бут в големите супермаркети във Варна и Шумен.
За поредна седмица, в по-малките магазини агнешкият бут се продава най-евтино в Бургас (11,80 лв./кг), а най–скъпо – в Ловеч и Плевен (15,10 лв./кг). Изменение на цените спрямо предходната седмица се наблюдава само в ДТО в София и Стара Загора – поскъпване съответно с 4,2 и 1,5%. Това води до незначително седмично повишение на средната стойност за страната в този тип обекти с 0,2%, до 13,91 лв./кг. Цените на агнешкия бут в ДТО са средно със 0,73 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ. Най-голяма е тази разлика в Бургас – 4,69 лв./кг. Маржът между цените на едро на продукта и тези на дребно в големите търговски вериги е най-малък в Кърджали - 0,55 лв./кг, а най-голям в Пазарджик - 4,40 лв./кг.
Разликата между цените на едро и тези на дребно в другите търговски обекти е в диапазона от 0,35 лв./кг в Кърджали до 2,55 лв./кг в Пазарджик. В Бургас, Стара Загора и Хасково цените на дребно в ДТО са по-ниски от тези на едро съответно с 2,76 лв./кг, 0,25 лв./кг и 0,05 лв./кг. Средно за страната, цените на продукта на дребно в ГТВ и ДТО са по–ниски от тези на едро съответно с 0,38 и 1,11 лв./кг. Агнешката плешка продължава да се търгува на едро в ценовия диапазон от 10,73 лв./кг (Пазарджик) до 17,51 лв./кг (Русе). Само в две области се отчитат седмични ценови изменения в противоположни посоки – спад от 11,3% в Благоевград (където през предходната седмица бе отчетена най-високата цена за страната) и покачване с 12,4% във Варна. В резултат, средно за страната, цената на едро на агнешката плешка се понижава с 0,2% спрямо предходната седмица, до 13,72 лв./кг.
В магазинната мрежа не са отчетени изменения на цените на агнешка плешка в сравнение с предходния седмичен период. В ГТВ продуктът се продава на цени от 11,69 лв./кг в Бургас до 14,30 лв./кг в Ловеч. В другите търговски обекти предлагането на агнешка плешка се задържа в ценовия интервал от 11,00 лв./кг в София до 14,80 лв./кг в Ловеч. Цените на дребно на този вид разфасовка в ГТВ са средно с 0,05 лв./кг по-ниски от тези в ДТО. Най-голяма разлика между двата типа цени се отчита в Пазарджик – 1,75 лв./кг. Маржът между цените на едро на агнешка плешка и тези на дребно в големите търговски вериги е от 0,95 лв./кг (Велико Търново и Плевен) до 1,27 лв./кг (Пазарджик). Само в Бургас цената на дребно в ГТВ е по-ниска от тази на едро - с 1,81 лв./кг. Разликата между цените на едро на агнешка плешка и цените на дребно в ДТО е в границите от 0,90 лв./кг в Габрово до 3,02лв./кг в Пазарджик. В по-малките магазини в Бургас предлагането на този вид разфасовка е на по-ниска цена от тази на едро с 2,10 лв./кг. Средно за страната, цените на агнешката плешка на дребно в ГТВ и ДТО са по–ниски от тези на едро съответно с 0,25 и 0,20 лв./кг.