Собственици на заведения хитруват, за да избегнат глобите за пушене

share

40 акта само за първия месец на 2013 г. са съставили проверяващите от Регионалната здравна инспекция за нерегламентиран тютюнев дим в заведенията в Пловдив.

Броят на проверките пък надхвърля 900. Според инспекторите зачестяват т. нар. повторни нарушения. За да избегнат по-големите глоби, собствениците на заведения вече прибягват до хитрости, разказва БНТ. Новата тактиката е само на документи - постоянно да се сменят управителите на заведенията, за да може винаги актът да се води като пръв и така да се избегне по-голямата санкция.

Нарушенията са много повече в сравнение с лятото. Общо взето са едни и същи - повече нощните заведения, дискотеките, клубовете. Там са нарушенията, обяви д-р Галина Карауланова, РЗИ - Пловдив.

От бранша донякъде подкрепят хитростите. Само в Пловдив през януари врати са затворили нови 150 заведения.

Именно в тези заведения, в които се пуши, те се разработиха. 95% от продукта, който предлагаме, е насочен към хората, които пушат. Ние не сме направили нито детски градини, нито старчески домове, коментира Димитър Лукарев, председател на Асоциацията на собствениците на заведения в Пловдив.

От Здравната инспекция в Пловдив заявиха, че с цел да хващат повече нарушители, започват да обучават представители на неправителствените организации, които също ще се включват в антидим акциите.

Водещи новини

Още новини