Ген. Кирчо Киров: Не "Хизбулла", а "Ал Кайда" са авторите на атентата в Бургас

share

Бързо лансираната теза, че атентатът в Сарафово е дело на ливанската шиитска организация „Хизбулла”, подкрепена от Иран, е заредено с висока доза политика. Това заяви ген. Кирчо Киров, бивш шеф на Националната разузнавателна служба, съобщава "Стандарт".

"Считам, че в своята работа колегите, които работят конкретно трябва да разграничат политиката от реалните факти и доказателства, които се търсят в подобни случаи. Защото това крие една опасност България да навлезе в отношения с „Хизбулла” и с отделни държави както е Ливан, а защо не и Сирия, при тази сложна обстановка, която се очертава там", казва още генералът. Според него това пък няма да е в полза на интересите на страната ни в региона, като цяло.

Ако не внимаваме, страната може да бъде въвлечена във външно-политически действия или защо не и във военни действия, или други терористични актове в следствие на недобра оценка на ситуацията, или на недобре пласирани външно-политически ходове, казва още ген. Киров. Според него атентатът в Бургас е дело на организирана група и по своя почерк на лица, гравитиращи на „Ал Кайда”.

Това според мен е така, защото на първо място обстоятелството, че „Хизбулла” в последните години не работи на терен извън региона на Близкия Изток, а и почеркът е близък до свързаните с „Ал Кайда”, казва още Киров.

Водещи новини

Още новини