Ето досието "Буда" (снимки)

share

“Документите за вербовката на Бойко Борисов като агент “Буда” са автентични, имат входящи номера и могат да се проверят в деловодството на ЦСБОП”, заяви пред БНР журналистът от “Биволъ” Атанас Чобанов.

“Ние сме проверили документа за вербовката на Борисов чрез други източници, които потвърждават, че документът е автентичен. Ако държавата каже “да”, тя трябва да предприеме действия, да разбере как е изтекъл документът и т. н. Става въпрос за теч на информация. Да кажат дали документът е секретен или вече не, той попада в документите, които могат да се изискват по Закона за достъп до обществена информация”, каза Чобанов. Според него няма логика да се появяват точно сега тези документи. “Това би било с по-голям ефект два месеца преди изборите, но ние не правим такива сметки. Ако се потвърди информация, която получаваме, я публикуваме”, уточни журналистът.

Чобанов посочи, че офицерът, който е вербувал Бойко Борисов – Спас Спасов, е починал съвсем наскоро, “което е също интересен детайл”.

Припомняме ви, че според информацията, публикувана от Биволъ, на 9 декември 1996 г. Бойко Борисов е регистриран в оперативния отчет на ЦСБОП, като информатор. Мотивът за вербовката е, че контактува с "оперативно интересни лица". Според водещия офицер кандидатът Борисов има качества и перспективи за регистрация в по-горни категории секретен сътрудник. На жаргона на службите това означава, че Борисов е дал съгласие да бъде агент-информатор, заведено му е "картонче" и в архивите се пазят негови донесения, подписани от водещия оперативен работник.
 

Водещи новини

Още новини