Гласувайте евродървото на 2013 да бъде българско

share

От днес (1 февруари) започва гласуването в конкурса "Европейско дърво на годината” 2013.

В него, заедно с българските орехи и черница от Глушник ще се състезават дървета с интересни истории от Чехия, Ирландия, Словакия, Унгария и Полша, пише inews.bg.

За разлика от други конкурси, в този възрастта, красотата и височината на дърветата не са от голямо значение – по-важни са историите, на които са били свидетели те, пишат организаторите от българска страна "Екообщност".

Целта на конкурса е да привлече вниманието на обществото към интересни дървета, свързани с местни историческите и природни богатства, да ги съхрани и популяризира. Гласуването ще приключи на 28 февруари и организаторът на конкурса, чешката фондация "Партньорство” ще извести резултатите на 1-ви март. Награждаването на победителите ще се проведе през м. май в Брюксел.

Черницата и двата ореха, които растат в сливенското село Глушник, пазят старите тайни на бунтовниците от времето преди освобождението на България от Турско робство. Орехите са на повече от 200 години, а черницата е над 500-годишна. "Под нея често е отсядал Панайот Хитов, който я описва в книгата си "Как станах хайдутин” като място, където е събирал хайдутите си”, споделя номиниралият дърветата Стефан Стефанов от гр. Сливен. На мястото, където растат защитените вековни дървета, е била къщата на Паскал Воеводa, дясна ръка и най-верен ятак на Панайот Хитов. Този двор Панайот Хитов е използвал за сборен пункт на четата си и многократно го споменава в книгите си. Лагерът на четата на Хитов е бил в Матейския балкан - само на няколко километра северно от с. Глушник.

Впечатляващото за дърветата е не само тяхната връзка с историята на България, но и това, че се намират в район, който е наситен с културно-историческо наследство. Археологът доц. д.и.н.

Стефан Лисицов, дългогодишен изследовател и познавач на Сливенския край, твърди, че районът крие и редица културни феномени от различни епохи (тракийско светилище, средновековни крепостни съоръжения, рудни находища на цветни метали, използвани в древността) и тепърва предстои те да бъдат описани и изследвани.
Надявам се, че тези дървета (обявени за защитени видове през м. август 2012) ще продължат още дълго да са свидетели на писането на историята на родния ни край...

Българските финалисти, които спечелиха националния конкурс "Дърво с корен” 2012, ще се съревновават с Краля Дъб, растящ в близост до резиденцията Чарлсвил в Тюламор, Ирландия, унгарския чинар в Егер, платана в полското село Кози и Липата от алеята Нове Хради в Чехия.

Надеждата ни за победителите от с. Глушник е тази година те да надминат успеха на предшествениците си и да достигнат дългоочакваното и желано от нас първо място.

В предишните две издания на конкурса "Европейско дърво на годината” през 2011 и 2012 г. българските участници успяха да се представят много добре - през 2011 г. чинарът от с. Гърмен се нареди на второ място, а през 2012 г. – брястът в с. Нисово, Русенско достигна трето място.

Можете да гласувате за българските финалисти на www.treeoftheyear.org, номинация #2.

Водещи новини

Още новини