Във Великобритания пречели на българите да работят легално

share

В никакъв случай не бих казал, че се наблюдава някакво отрицателно отношение на британците към българите като цяло, въпреки твърденията, които се ширят в медиите. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ Андрей Владов, журналист, който живее във Великобритания.

По думите му, кампания на властите на Острова срещу българи и румънци няма. Такава циркулира само из жълтата преса, уточни той, но допълни, че данните от последните проучвания на общественото мнение сочат, че емиграцията е на второ място сред притесненията на британците, като на първо е състоянието на икономиката.

На другия полюс е колегата му Йордан Мичев, който от половин година живее във Великобритания. Усещам сериозно желание от страна на властите да ограничат колкото се може повече българите, които искат легално да живеят и работят в кралството, документите им се бавят нарочно, обяви той. Нашите студенти във Великобритания също имат сериозен проблем с документите. В същото време българската дипломация не прави никакви сериозни стъпки да разреши този проблем, допълни той.

Според него има специално негативно отношение към българите и румънците. Ние нямаме правата, които имат поляците примерно. На интервю ми задаваха такива въпроси, каквито не бяха задавани на гражданин на Бангладеш дори, оплака се журналистът. Търсят под вола теле, за да не ти дадат документи да работиш легално. Това се случва с десетки хиляди нашенци и по този начин те биват принуждавани да отидат в сивия сектор.

Смятам, че емигрантите във Великобритания допринасят много за конкурентоспособността в страната, заключи Мичев.

Кенуърд Хил, преподавател по английски език, който живее от 20 години у нас, коментира кампанията на британците с думите: "Времето в България е по-хубаво". Според сина му Рой Хил, преводач, който също живее в нашата страна, това, че Великобритания има проблем с емигрантите, не е новост, но случаят се преекспонира. Няма всеобщ страх, че ще има вълна от български и румънски емигранти, които ще залеят Острова, заяви той. Рой бе категоричен, че няма специално отношение.

Възможно е като идея Великобритания да излезе от ЕС, но не мисля, че ще се случи. Баща му подкрепи неговата теза.

Водещи новини

Още новини