Разширяват Природен парк "Златни пясъци"

share

Територията на природен парк "Златни пясъци" може да се разшири с 57 хектара, съобщи днес директорът на парка Юлия Тумбаркова.

По думите й се водят усилени разговори за приобщаването на три територии. Едната от тях - с площ 6 декара, е частна собственост и върху нея има кедрови насаждения. Другите терени са от държавния горски фонд.

През тази година се навършват 70 години от създаването на природния парк "Златни пясъци". По този повод са планирани серия инициативи - издаване на книги, фотопленери, отпечатване на брошури и провеждане на национални и регионални фестивали, посочи Тумбаркова. Дирекцията е планирала и национална работна среща, която да събере всички 61 училища в страната, които работят активно по екологични теми.

Ежегодно парк "Златни пясъци" се посещава от около 30 хиляди туристи, допълни Тумбаркова. Тя уточни, че през тази година е планирана цялостна реконструкция на маршрута за хора с увреждания. Освен това дирекцията започва да работи по нов проект, финансиран от оперативна програма "Околна среда", насочен към възстановяването и опазването на 23 различни растителни и животински видове. Сред акцентите в работата на еколозите ще бъде поддържане популацията на обикновения тритон и на жабата от вида жълтокоремна бумка.

Водещи новини

Още новини