Невероятно, но факт: 95% в Столипиново си плащат тока

Булфото
share

95% от ромите в „Столипиново" си плащат тока, но повече от половината българи още не вярват на тези данни. Информацията предостави Димитър Димитров от фондация „Отворено общество" на семинара „Факти срещу митове", свързан с дискриминацията на малцинствата.

Промяната е настъпила след инвестиция на ЕВН след 2007-а година, когато платените фактури били едва 3%. Според изследване на фондацията повече от 5 години след промяната българите все още не вярват, че ромите плащат за електричество.

„Столипиново" е най-добрият пример в страната по проблема с електроснабдяването в гетата, добави адвокат Даниела Михайлова от сдружение „Инициативи за равни възможности". Организацията е направила изследвания по казуса в 6 ромски квартала в страната. Най-тежко е положението в Самоков и варненските „Каменар" и „Максуда". Там електрическите табла са поставени на височина над 6 метра, а често сметките се събират от „наместници" от махалите.

В „Столипиново" таблата са поставени на достъпно за наблюдение място. В самия квартал са разположени 4 каси, а в дружеството са назначени роми, които да консултират потребителите по различни въпроси. Примерът от пловдивската махала показва, че с добра комуникация, разяснителни кампании и нормално отношение проблемът може да бъде решен навсякъде, смята адвокат Михайлова.

Водещи новини

Още новини