Учените излизат на нов протест срещу научния фонд

share

Учените излизат на нов трети поред протест срещу последната конкурсна сесия на фонд "Научни изследвания" към министерството на образованието, съобщава в. Сега.

Той е насрочен за 30 януари от 10,00 часа и този път ще бъде пред сградата на правителството. Денят и часът съвпадат с редовното заседание на кабинета. Инспекторатът на МС трябваше да представи доклад на премиера Бойко Борисов за проверка на конкурса на фонда за 2012 година. Към момента няма официална информация какви са констатациите след нея. В края на ноември голяма част от 95-те класирани проекта се оказаха на колективи и фирми, близки до управата на фонда. Бюджетът от 14,8 млн. лв. бяха раздадени до средата на декември въпреки сериозните съмнения за конфликт на интереси и злоупотреби при разпределението на средствата.

Междувременно учените са изпратили жалба за неправомерно предоставена помощ до Генерална дирекция "Конкуренция" на ЕК. В българската Върховна касационна прокуратура е депозиран сигнал за "извършени противозаконни действия във фонд "Научни изследвания". Според учените бенефициентите не могат да бъдат фирми или сдружения, регистрирани в последния момент или такива, които нямат дейност в последните години, а такива реално са голяма част от изпълнителите на класираните проекти.

Водещи новини

Още новини