Забраняват на ресторантите да изхвърлят храна в боклука

share

Забранява се на ресторанти и магазини да изхвърлят храна в кофите за боклук.

Промените са задължителни също така за всички обекти, в които се произвеждат хранителни продукти, съобщава "Монитор".

Това предвиждат допълнения в Закона за храните, които предстои правителството да приеме. Животинските отпадъци, които не са годни за консумация, трябва да се държат в затворени съдове и други подходящи системи, докато бъдат откарани до екарисажа. Остатъците от вегетариански храни пък се предават за третиране съгласно Закона за управление на отпадъците, гласи проектът. Разхвърляната край контейнерите храна в момента е източник на зарази. След хората, които ровят по кофите, на свой ред идват гризачи, котки и кучета. Освен това не се разрешава връщането на продукти от магазините на производителите. Така пътят на храната става еднопосочен и намалява вероятността търговските вериги да притискат родните производители, като им връщат стоките малко преди да изтече срокът на годност. За тези продукти обаче законово се регламентира възможността да бъдат дарени на хранителната банка. Годните манджи ще отиват при нуждаещите се, а развалените ще се унищожават за сметка на търговеца или производителя.

Продажбата на храни по интернет ще може да се прави само от тези, които имат собствен магазин, заведение или производствена база, предвиждат други промени.

При първо пускане на пазара на храни със специално предназначение производителят или вносителят трябва да уведоми Министерството на здравеопазването, предвижда законът. Това се отнася за храните за кърмачета, продуктите, преназначени за нискоенергийни диети за намаляване на телесното тегло, както и за специални медицински цели. Освен това на този режим подлежат хранителните добавки за диабетици и за хората, които имат нетърпимост към глутена, както и храните, предназначени за употреба при интензивно мускулно натоварване. До един месец здравното министерство издава становище дали тези продукти могат да се пуснат на пазара.

Водещи новини

Още новини