Засичат отново парното на блок 348 в "Младост"

share

Извънредно засичане ще има на уредите заради фрапиращите декемврийски сметки за парно в блок 348 на столичния квартал "Младост".

На база на днешния отчет, максимално бързо ще се изготвят изравнителните сметки, а необходимите корекции ще присъстват в януарските фактури на клиентите. Защо, въпреки че кооперацията има топломери с дистанционно отчитане, се стигна до тази ситуация?

Представители на "Топлофикация" - София и на фирмата за топлинно счетоводство извършиха паралелни проверки в апартаментите на станалия известен с шокиращите сметки за парно блок.

"При нас дойде близо 200 лева сметка, при положение, че почти две седмици от декември месец ние отсъствахме оттук, а през останалото време не е било толкова студено, че да надуваме парното чак пък толкова много. И всъщност това ми направи впечатление, че е абсолютно нереална въпросната сметка", разказа Денислава Коева пред БНТ.

Изкривяване на сметките има и то е доста голямо, признаха от фирмата за топлинно счетоводство. Оттам са готови да понесат санкция, но категорично отхвърлят отговорността грешката да е само у тях. Обяснението на топлинните счетоводители е, че те не са получили пълната информация от "Топлофикация" за сградата, която се обслужва от два централни топломера.

"На нас не ни е подадена горната зона - от 63-ти апартамент до 104-ти. Точно това е довело до аномалията малък апартамент от 47 или от 50 квадрата да получи сметка, която многократно надвишава нормалните граници", коментира Мадлена Младенова - управител на фирма за топлинно счетоводство.

Многократното превишение при сметките е настъпило, защото те са били изчислени на база на потреблението от миналата година. Ако пък случайно хората не са си били у дома по време на изравнителния отчет през лятото, на тях им е била начислена максималната мощност. Според столичното парно обаче причината за надписаните декемврийски сметки е, че едната зона е сменила топлинния си счетоводител и той е останал един за кооперацията, и са били монтирани нови радио уреди, без дружеството да е уведомено за това.

"Нищо не разбрах, в интерес на истината, защото всичко се прехвърля - когато отидеш при единия, ти казват - другият е виновен, и така. В крайна сметка нищо не се разбра", сподели домоуправителят Иван Иванов.

В крайна сметка хората разчитат да получат повече яснота след края на проверката. От блока също така са изпратили жалби срещу парното до всички институции, но негодуват защо Комисията за защита на потребителите е отказала да приеме сигнала им.

Водещи новини

Още новини