Компютърни тестове ще проверяват лоялостта на кандидат - митничарите

share

С компютърни тестове проверяват лоялостта на кандидатите за работа в Агенция "Митници". Нов център за оценка бе открит в Централното управление на ведомството.

„Тежко ли ви е било детството ви?”, "Бягахте ли от час?" и "Колко от българските политици са корумпирани?" са част от въпросите в теста, който новоназначените и кандидатстващите за по-висока длъжност трябва да попълнят. Въпреки стартовата заплата от 650 лева, за последните две години, кандидатите за работа в митниците са се увеличили 10 пъти, съобщи Елена Кирилова, главен секретар в агенцията, предаде БНР.

Повече от 2/3 от митническите служители вече са преминали този тест, особено в митниците, в които общественото мнение е било фокусирано върху тяхната работа в Свиленград, това се получи, защото на Капитан Андреево, който е винаги атакуваният пункт, са основно младите служители, които са с добър интегритет. Десет пъти е нараснал интереса към митницата като работодател, сравнен с 2010 година.

Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов твърди, че системата за оценка на лоялността не може да бъде манипулирана: "Въпросите вървят един след друг, отговарят, след като завършат разговора, излизат. Едва ли някой е възможно да запомни 90 или 120 въпроса".

Въпреки по високата събираемост миналата година, Танов прогнозира трудна 2013 за Агенцията. До март се очаква да заработи централизираната система за акцизите, която, според Танов, ще направи изцяло прозрачна работата на бизнеса, който работи с акцизни стоки. Танов съобщи, че за година има 800 митнически дознания като 105 са приключили с осъдителни присъди.

Водещи новини

Още новини