Поморие ще има нов облик

share

Велоалея, кръгово кръстовище, многофункционално спортно игрище и нов пазар за селскостопанска продукция са само част от проектите, залегнали в капиталовата програма на Община Поморие за настоящата година. На провелото се вчера обсъждане на Проектобюджет 2013 в Поморие, заместник кметът по строителство, общинска собственост и устройство на територията инж. Кунчо Гайдов изнесе основните параметри, залегнали в капиталовата програма.

Хандбалното игрище ще бъде обновено изцяло, ще се превърне в многофункционална спортна площадка за хандбал, волейбол, баскетбол, футбол, тенис на корт и тенис на маса.

Улица „Солна” също ще бъде ремонтирана основно, а теренът пред банката на кръстовището с ул. “Професор Стоянов” ще бъде оформен като паркинг. „По този начин се предвижда да бъде решен един основен транспортен проблем с трафика по тази улица”, каза Гайдов.

Проектът за изграждане на кръгово кръстовище на ул. „Княз Борис” е сред основните приоритети заложени в програмата на общината, стана ясно на срещата.

Дворът на манастира да се превърне в градски парк е друга идея на ръководството. Според проведените разговори, след изготвянето на проект и след одобрението му от Епархийския съвет, теренът ще бъде предоставен за ползване от Община Поморие. „Идеята е градинката пред читалището да се свърже с двора на манастира, за да се получи голям градски парк. Предвижда се тази година да се изгради и фонтан в кръглата зацветена площ на сегашната градинка”, сподели Алексиев. Той представи пред присъстващите скица от идеен проект за изграждане на статуя на покровителя на Поморие Свети Георги.

Темата за изграждане на нова автогара също се обсъди с гражданите. Виждането на ръководството е, че тя трябва да се намира на входа на града от към Бургас.

Относно бюджета, зам.-кметът по финанси и счетоводни дейности Янчо Илиев изнесе подробни данни, от които става ясно, че макрорамката на бюджета на Община Поморие през 2013 г. ще бъде приблизително 23 млн. 5 хил. лв. От тях около 8 млн. и половина са държавен трансфер, около 13 млн. собствени приходи и около 2 млн. са неусвоен банков заем.

Кметът Иван Алексиев увери гражданите, че всеки значим проект ще бъде поставен за обществено обсъждане, за да чуят различните мнения и да се вземе най-доброто решение за развитието на община Поморие.

Водещи новини

Още новини