Томислав Дончев се срещна с норвежкия посланик

Булфото
share

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев и посланикът на Норвегия у нас Гюру Катарина Хелвик Викьор представиха приоритетите по финансовите механизми на Европейското икономическо пространство /ЕИП/ и Норвегия, по които страната ни ще получи до 2014 година финансова помощ в размер на 126,6 млн. евро.

2013 г. е годината, в която очаквам да видя първите осезаеми резултати от напредъка по тези два финансови инструмента, отбеляза министър Дончев. По думите му преговорите са водени така, че подкрепата да бъде фокусирана там, където европейското финансиране не съществува или е недостатъчно. До момента са одобрени десет програми - Фонд за неправителствени организации; Иновации за зелена индустрия; Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници; Изграждане на капацитет и сътрудничество в областта на съдебната власт; Корекционни услуги, включително без прилагане на мерки за задържане; Интегрирано управление на морските и вътрешни води; Фонд за стипендии; Деца и младежи в риск; Изграждане на капацитет и институционално сътрудничество; Глобален фонд за достойни условия на труд и тристранен диалог.

Посланик Викьор отбеляза, че това е най-важното международно споразумение за Норвегия и се очаква от него да черпят ползи не само бенефициентите, но и държавата-донор. От създаването на този финансов инструмент през 1994 година вложените от Норвегия средства за сближаване по линия на икономическите и социални различия във всички държави от ЕИП са 3,27 млрд. евро, отбеляза посланикът. Подкрепят се области като иновации, развитие на бизнеса, изследователска дейност, образование. Имаме и специален фокус към по-уязвимите групи - младите хора и малцинствата, добави Викьор.

Тя изрази надежда в рамките на своя мандат да види подобряване и заздравяване на отношенията във всички аспекти между България и Норвегия. Надявам се норвежците да научат повече за България и българите повече за Норвегия, добави дипломатът. Едно положително нещо в рамките на програмата през този период е, че са насочени специални средства в посока на заздравяване на двустранните отношения.

Сред заложените в програмата мерки с приоритетно значение е и подобряване на състоянието на уязвимите групи, включително ромите. За тази мярка ще бъдат насочени 10 процента /12,6 млн. лв./ от всички средства. Основният фокус, на който ще държим, е повишаване на посещаемостта на училищата, по -добър достъп до правосъдие и здравеопазване, коментира Викьор.

Водещи новини

Още новини