Ще съдят фирмата - собственик на катастрофиралата край Дебелец цистерна

Булфото
share

Това решение бе прието тази вечер на заседание на Областния кризисен щаб във Велико Търново.

Комисар Живко Коцев, директор на Областната дирекция на МВР, съобщи, че в хода на започналото досъдебно производство са установени редица нарушения на водача на автоцистерната и фирмата-превозвач.

Изяснено е, че 45-годишният шофьор Юмер Вар, турски гражданин от гр. Коджели е превишил с 25 км/ч разрешената за участъка 50 км/ч и че не е спазил задължителната почивка след осемчасово шофиране. Той не е представил международен сертификат за опасни товари, а на самата цистерна липсвали задължителните обозначения за съдържанието на товара.

Водачът е задържан за 24 часа и срещу него е образувано досъдебно производство по текст от Наказателния кодекс за непредумишлено замърсяване на околната среда. Точната причина за инцидента ще бъде установена от предстоящите автотехнически и медицински експертизи, добави комисар Коцев.

Заради замърсяването по непредпазливост на почвата, въздуха и водата с токсичните вещества от разлива на цистерната и химикалите, с които е обработен района на инцидента на турската фирма-превозвач от Районната екоинспекция ще бъде съставен акт и ще бъде наложена глоба в размер на 5000 лв., съобщи инж. Елена Григорова, директор на инспекцията.

Водещи новини

Още новини