Експерти: В домовете за деца има насилие

share

В домовете за изоставени деца има насилие и това е факт.

Около тази теза се обединиха Даринка Янкова-зам.-председател на Държавната агенция за закрила за детето и д-р Росанка Венелинова, която е председател на фондация "Център Надя". Двете гостуваха в студиото на сутрешния блок на БНТ1 и коментираха темата за скандала с разкритията за педофилия в български дом за деца лишени от родителски грижи, които бяха разкрити от италианско списание. През изминалата година са постъпили три сигнала от осиновени деца за насилие в домовете за изоставени деца, каза Янкова. Експертните проверки не установиха никакви нарушения по тези сигнали. Прокуратурата също работи по тези случаи и не установи никакви нарушения. Ние правим интервюта с децата. С тях се занимават психолози и не можем да бъдем обвинявани, че се опитваме да покриваме случаите на насилие и педофилия, категорична беше тя.

Работим непрекъснато с персонала и правим всичко възможно да извеждаме децата от тези институции. Правим проверки непрекъснато. За изминалата година сме проверили над 2000 деца. Нередности открихме при 46 от тях, като повечето са свързани с бой и малтретиране. В големите домове се случват неща за които не винаги можем да разберем и да стигнем до тях. Най-правилното решение е децата да бъдат извеждани от там и да им се намират приемни семейства, завърши Янкова.

д-р Росанка Венелинова заяви, че насилието и тормоза в домовете е факт. Трябва да се работи много с хората, които са специалисти в тези домове. Представете си как някой може да се грижи за 50-60 деца накуп. Нашата асоциация работи именно с такива сигнали и аз съм много добре запозната с този проблем.

Водещи новини

Още новини