В Бургас въвеждат зоополиция

share

Община Бургас е първата в страната, която въвежда зоополиция, каза директорът на общинската дирекция "Екология" Павлин Михов, цитиран от Дневник.

На първо време тя ще се състои от двама инспектори. За разлика от подобни структури по света, които следят основно дали се спазват правата на животните и дали те не са обект на тормоз, бургаската зоополиция ще контролира основно собствениците за изпълнението на задълженията им според закона за ветеринарно-медицинската дейност. Михов обясни, че ще се контролира спазването на всички текстове, които касаят отглеждането, разхождането, стопанисването на домашните любимци и спазване на правилата от собствениците им.

"Излязоха няколко нормативни документа, които регламентират редица изисквания по отношение на домашните животни, които масово се нарушават. Най-често това са разходка на животни без каишка и намордник, разхождане на непозволени за целта места като детски площадки и залесени площи, непочистване след физиологичните нужди на животното", посочи той. Освен масовото нарушение на тези неща от дирекцията се натъкват и на редица случаи, в които граждани гледат и хранят огромен брой животни, без да имат условия за това и така създават множество неудобства.

Зоополицаите ще следят и за това дали животните са чипирани и регистрирани, което е важен момент, за да има общината представа за действителния брой домашни любимци, както и заплащане на задълженията, които имат собствениците към администрацията като например такса за притежание на куче. При констатирани нарушения зоополицията ще глобява собствениците. При възможност инспекторите ще контролират и спазването на текстовете на Закона за защита на животните.

Водещи новини

Още новини