Засилени проверки ще има през коледните и новогодишните празници в заведенията за обществено хранене и в магазините за храни в Кърджали и в региона.
Ще бъдат контролирани още хотелите и вилните селища, където за празниците се очаква да има повече хора, каза директорът на Дирекцията по безопасност на храните в града Георги Грозев.
Инспектори от отдела "Контрол на храните" ще следят за регистрацията на обектите, отговарят ли сградите на условията за оборудване и спазване на процедурите за безопасност на храните, както и за произхода и качеството на продуктите. До момента са проверени 154 обекта. Дадени са седем предписания и са съставени три акта.
Заради липса на търговски документи и маркировка 248 килограма месо е бракувано и е насочено за унищожаване в екарисажа във Варна.
Не са установени храни с изтекъл срок на годност.