Лекуват деца с глобите на депутатите от ГЕРБ

share

35 000 лв. от джобовете на провинили се депутати от ГЕРБ са отишли за лечение на деца през тази година.

Парламентарната група на управляващите е събрала от санкции за неизвинени отсъствия на свои законотворци общо 50 000 лв. Това разкри пред „Монитор” шефът на избраниците от ГЕРБ Красимир Велчев.

Към 15 000 лв. от прибраната от провинилите се депутати сума щели да останат в касата. Останалите били раздадени за благотворителност и най-вече на нуждаещи се от пари за лечение деца в провинцията. Велчев е приготвил плик с 5000 лв., които в близките дни ще бъдат дадени на хлапета, страдащи от аутизъм. Той уточни, че всеки депутат, който не оправдае отсъствието си от пленарно заседание, не получава надницата си за деня от парламентарната хазна. За да елиминират възможността законотворец да се регистрира сутринта в залата, за да му се зачете присъствие, след което да си тръгне от работа, в ГЕРБ правели обаче и собствени проверки. В групата се зачитало за присъствие само ако избраникът е участвал в над половината от гласуванията за дена. В противен случай се удържали пари от възнаграждението му. Велчев отчете подобрение на дисциплината в редиците на ГЕРБ в НС. „Миналата година сумата беше около 60 000 лв. Това е добре, защото означава, че провиненията са намалели”, констатира той.

С пари от депутатски глоби в края на 2010 г. ГЕРБ организира на правителствения терминал на Летище София и коледно парти за деца, лишени от родителски грижи. На него тогава присъства и премиерът Бойко Борисов.

Водещи новини

Още новини