МВР погва магазините за пиротехника

share

Засилено полицейско присъствие ще има по основните пътни направления на столицата по празниците. Това са част от мерките, които МВР предвижда.

На пресконференция главен инспектор Бойко Рановски от отдел „Пътна полиция” уточни, че засилени мерки ще има на 21, 22, 27 и 28 декември в направление изход от София и на 26 декември и 1 януари в направление към града. Според КАТ, трафикът ще започне да се засилва от обяд, като се очаква около 300 000 автомобила да напуснат столицата. Ще бъде въведена и забрана за движение на автомобили над 10 тона в определени дни и часове. Ще има зелена вълна за подпомагане на трафика, предаде репортер на Novini.bg.

Рановски посочи, че гражданите трябва да предприемат мерки, така че автомобилът им да бъде изправен, когато тръгват на път, и да бъде зареден с гориво. Основните проверки на пътните полицаи ще са за обичайните нарушения - превишена скорост и употреба на алкохол.

По данни на КАТ, за миналата година по празниците е имало регистрирани над 140 тежки катастрофи с 13 жертви, а 174 души са били ранени. „Нека да допринесем тази статистика да се промени”, призова инспекторът.

Във връзка с наближаващите празници, от КАТ обявиха, че са проведени срещи с ръководителите на столичните молове, заради огромното струпване на хора, желаещи да набавят коледни подаръци. Тъй като местата в търговските центрове често се оказват недостатъчни, шофьорите паркират в околностите, като не спазват правилата. Такива автомобили ще бъдат вдигани. От моловете трябва да съблюдават за реда.

Правоохранителните органи информираха още, че са проверили 25 обекта за пиротехнически изделия. Съставени са 13 акта за нарушения, предимно за липса на списък на лицата, които имат достъп до опасната стока, съобщи комисар Николай Григоров, началник на „Охранителна полиция”. По думите му, са били издадени повече от 640 предупреждения на търговците, които продават пиротехника, като са били иззети над 10 000 единици такива изделия.

По време на пресконференцията от КАТ изнесоха данни за акцията на пътната полиция, свързана с безопасността на движение. От началото на месец декември в София са заловени 72 водачи, употребили алкохол, 65 без книжка, 16 без сключена гражданска отговорност. 1366 са репатрираните автомобили от КАТ. 2251 са нарушителите с превишена скорост, като голяма част от тях са хванати в района на пешеходна пътека. В същото време над хиляда са санкционираните пешеходци за неправилно пресичане, съобщи Богдан Милчев. Той обясни, че акцията ще продължи, защото това е правилният начин на работа.

Водещи новини

Още новини