Франция проявява интерес към българското агнешко месо

Getty Images/Guliver Photos
share

Президентът на френската асоциация на овцевъдните породи в Централен масив Жан-Люк Шовал и колегата му Ерик Будина представиха пред министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и присъстващи животновъди проект за съвместна развъдна дейност.


Проектът, който ще се финансира от Европейския съюз, предвижда пряко сътрудничество между Франция и България в областта на овцевъдството. Целта е страната ни да се превърне в един от основните вносителите на агнешко месо във Франция, което трябва да отговаря на изискванията на френския пазар. Проектът включва и предоставяне на мъжки животни за разплод на българските фермери, като френската страна поема ангажимента да изкупи готовото месо, ако то отговаря на поставените от тях изисквания.

Франция внася над 60% от потреблението си на агнешко, предимно от Океания, като намеренията им са да се ориентират към по-близо намиращи се партньори, предимно от новите страни – членки на ЕС.

Водещи новини

Още новини