България на второ място по корупция в ЕС (видео)

share

България е на 75-то място по корупция в света. Това сочат данни на Transparency International. Днес организацията обяви резултатите от международния Индекс за възприятие на корупцията за 2012 година.

Тази година в изследването са включени 176 държави, като България е за 15-ти пореден път в класацията.

Индексът за възприятие на корупцията през 2012 г. е съставен въз основа на актуализирана методология, осигуряваща по-голяма прецизност на сравненията и анализите на тенденциите. При неговото съставяне са използвани доклади и аналитични оценки, публикувани от авторитетни международни изследователски и финансови институции, сред които Световната банка, Световният икономически форум, Economist Intelligence Unit, Freedom House и други. Това е комплексен индикатор, създаден на базата на 13 различни изследвания, проведени от 12 независими агенции, обясни Калин Славов, изпълнителен директор.

Той обясни, че на първо място в класацията са държави с високо ниво на БВП и стабилни икономики - оглавяват я скандинавските страни. Ваня Нушева уточни, че тези държави традиционно вече 18 години оглавяват класацията на най-ниско ниво на корупция. Дания и Финландия държат първите места с 90 точки, следвани от Швеция, Холандия и Люксембург. Това са устойчиви политики, бизнесът в тях е интегриран в цялостния процес на противодействие с корупцията. В Швеция и Норвегия бизнесът е един реален партньор на правителството и обществото в ефективната борба с корупцията.

На дъното са страни, които са известни като проблемни зони и политически нестабилни общества - Афганистан, Северна Корея и Сомалия.

Средният индекс на корупцията е 43, като за ЕС е 63,3. Въпреки това се оказва, че процесът на европейска интеграция оказва положително въздействие по отношение на корупцията, що се отнася до Хърватия и Македония, които изпреварват България. Единствено Гърция от всички страни в Европейския съюз е след нас по показатели. Страната ни продължава да бъде устойчиво корумпирана, коментира Димитър Кюмюрджиев. По думите му, силната антикорупционна риторика през последните години не бе превърната в реални действия. Това поражда много проблеми, тъй като индексът е много важен за инвеститорите. Те изследват корупционния риск в страната, защото цената на подкупа се включва в цената на инвестицията. Това е т.нар. цена на престъпността, допълни той. Оказва се, че ние не сме положили достатъчно усилия, за да подобрим политиката си и инвестиционната си среда, за да станем апетитни за приток на свежи пари.

Според Нушева са необходими целенасочени действия на правителствата в целия свят, които да бъдат интегрирани в рамките на общите политики на управление, за да се пребори с корупцията. Има няколко ключови дейности - прозрачност и контрол на начина, по който се изразходват финансовите ресурси, като внимание трябва да се обърне на обществените поръчки, отчетност на функционирането на институциите, за да може гражданите да са информирани и да могат да участват при взимането на управленски решения, и прозрачност на финансиране на политиката.

Водещи новини

Още новини