България ще стане част от мрежата на европейския доброволчески корпус

share

Вече 6% от населението в България участва в доброволчески дейности, сочи европейско изследване.

Мой приоритет и мое очакване е този процент да бъде увеличен значително след окончателното приемане на Закона за доброволчеството в България. Това заяви еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева пред първата Европейска политическа академия на МГЕРБ в Брюксел.

Форумът е под патронажа на заместник-председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов и се организира съвместно от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Илиана Иванова и МГЕРБ.

Кристалина Георгиева изрази задоволство от факта, че законопроектът за доброволчеството вече е факт и е приет на първо четене в комисиите на българския парламент.

„Предстои България да стане част от мрежата на европейския доброволчески корпус. Това е един от приоритетите ни и съм доволна, че вече се реализира и превръща в национален приоритет на България”, коментира Георгиева.

Председателят на МГЕРБ и депутат Моника Панайотова потвърди, че законопроектът е минал в комисията по европейски въпроси в Народното събрание, и че предстои да влезе в пленарна зала, което прави процесът необратим. От своя страна Кристалина Георгиева съобщи, че е поискала увеличение на бюджета на портфейла за кризи и действия в Европейската комисия с 8,9%. Със средствата ще стане възможно цялостното изграждане на Европейски доброволчески корпус и в Европейския съюз ще има 10000 подготвени, обучени и оборудвани доброволци. Георгиева изрази и идеята си, че обединяването на всички служби за гражданска защита от страните-членки в една обща мрежа, може значително да улесни комуникацията между тях и да съкрати времето за реакция.

Бъдещият евродепутат Моника Панайотова приветства инициативата на еврокомисар Кристалина Георгиева за Европейския доброволчески корпус, защото той е шанс да има все повече европейски посланици на солидарността”.

„Това е шанс за младите хора да трупат опит и умения, които да им бъдат в помощ, в условията на глобална икономика. Защото след кризата всички в Европа ще трябва да се стремим не само към интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж, но и към интелигентно, устойчиво и приобщаващо развитие, което да гарантира благосъстоянието на гражданите в Европа”, коментира Панайотова.
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Илиана Иванова също призова младите политици от ГЕРБ да инвестират в своето образование и конкурентоспособност, защото само така бъдещото поколение на Европа ще може да създава стабилност и развитие. „Предвид наближаващите избори, трябва да обясним на нашите избиратели, че правилната алтернатива на кризата и решението на всички проблеми са свързани с повече Европа, повече дясно управление, повече интеграция, отговорност и солидарност. В краткосрочен план имаме нужда от работещ европейски бюджет, който да финансира европейските политики на сближаване, земеделие и нашите региони, които са двигателят, който може да помогне за нашия икономически растеж. За това можем да харчим само толкова, колкото сме произвели. Само по този начин ще можем да гарантираме успешното реформиране на цяла Европа”, коментира Иванова. Тя пожела на Моника Панайотова много успехи в работата й като евродепутат от началото на 2013 г. и призова младежите от ГЕРБ да следват опита й. Евродепутатът Андрей Ковачев също призова младежите да инвестират в своята конкурентоспособност, за да могат, като бъдещи лидери в Европа, да избягват ситуации като сегашната, с дългогодишната финансова рамка на ЕС.

Водещи новини

Още новини