Митрополит Гавриил: Не обичам доносниците, но уважавам разузнавачите

share

На 20 ноември в навечерието на Въведение Богородично ми се обади близък, който ми каза, че трябва да започне клеветническа кампания с цел да не бъда избран за патриарх, каза митрополит Гавриил.

Преди 30 г. бях близък с архимандрит Назарий, който е споделил, че архимандрит Касиян има видения, които смята че идват от Бог, изпада във фанатизъм. Именно Касиян обвини Гавриил, че също е имал връзки с ДС. Касиян е пратен в Жабленския манастир от настоящия митрополит Йосиф, където прекарва много години. Гавриил сподели, че самият той е бил преследван от собствения си баща затова, че е вярващ. Къде беше монашеската съвест на Касиян 23 години, за да поиска документи кой го е преследвал и кой е доносничил за него. През 1998г. станах епископ, защо тогава не каза нищо, попита ловчанския митрополит.

През 1979 г. Гавриил е трябвало да бъде подстриган за монах. Двама тайни агенти от ДС отиват при патриарх Максим и казват, че той не трябва да бъде монах. Те са казали, че семейството му не приемали отказа му от инженерно-строителния институт, а Максим ги е препратил при настоящия митрополит Йосиф, който тогава е отговарял за манастирите. Той им казал, че ако имат доказателства, за да арестуват Гавриил, да го направят, в противен случай да си тръгват. След това аз бях подстриган за монах, разказа Гавриил. Ако Касиян продължи да ме клевети ще заведа наказателно дело, категоричен е митрополитът.

Завърших и за инженер и Духовна академия, 12 от най-хубавите ми години отидоха в манастир, където гледах три животни, всеки ден мъкнах по 20 литра мляко, работих от тъмно до тъмно, кой агент ще го прави това, попита Гавриил. "Не уважавам доносниците, но уважавам разузнавачите. Те жертват живота си за една идея, но това обаче не е работа на духовник", каза митрополитът. "Митрополит Йосиф винаги ни е защитавал пред милицията и Държавна сигурност. Вярно е че е агент, но аз не мога да кажа нищо срещу този човек", добави Гавриил.

Аз смятам, че не съм достоен за патриарх, това, че не съм агент не е достатъчно да бъда избран. Клеветите срещу мен обаче ще продължат, но аз няма да продължа да се оправдавам, каза Гавриил. "Продължава да има хора с много пари, които се опитват да влияят на изборите за нов патриарх. Видях се с Бойко Борисов в Етрополе и той ми каза, че разчита на мъдростта на Светия Синод и разчитаме да изберете патриарх", каза ловчанския митрополит.

Водещи новини

Още новини