Учебните заведения в Перник не си плащат такса "смет"

share

Със суми от 300 лева до 30 400 са задлъжнели учебните заведения в Перник за такса "битови отпадъци", алармираха директори. За дълговете са им напомнили от общинската дирекция "Местни приходи" с телефонни обаждания, съобщи "Дарик радио".

През ноември миналата година темата за боклука, изхвърлян в училищните кофи и остойностяването му, бе поставена за обсъждане след като стана ясно, че школата дължат по 50, дори и 90 000 лева за смет. С решение на Общинския съвет в Перник, сумите бяха опростени.

До 2010 г. училищата не плащаха данък боклук, напомниха недоволните директори. След миналогодишното опрощаване на задълженията и съгласно разпоредбите на Закона за местните данъци и такси, за тази година също не е въведен регламент и реални цени, по които да се таксуват отпадъците. Поставени сме в патова ситуация с невъзможност да платим сумите, заявиха школските директори.

Едно от учебните заведения е посочило в декларация, че изхвърля в близкия контейнер шест домакински кофи дневно с опаковки от закуски. За услугата трябва да плати по 35 лева дневно за 220-те учебни дни или общо до момента 8500 лева. Училището в квартал "Тева", което е в сравнително нова сграда и с по-висока данъчна оценка, е с начислена такса от 30 400 лева, заедно с лихвата от 700 лева. В тазгодишните ни бюджети нямаме разчетени средства за таксуване на извозвания боклук, заявиха директорите. Настояваме за ясен регламент в началото на всяка година по какъв начин се изчисляват задълженията ни и на каква реална стойност са, допълниха от учебните заведения.

Водещи новини

Още новини