Все повече работодатели пестят средства за осигуровки

share

Това съобщи изпълнителният директор на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова.

Тя се позова на данни от последните проверки на инспекцията, които са установили, че приблизително в 30 процента от сключващите се трудови договори е заложено намалено работно време. По-засилени проверки относно спазването на трудовото законодателство вече се правят в търговските обекти по Черноморието, както и в строителството, селското стопанство и дърводобива, съобщи още Румяна Михайлова.

Разминаване между работното време по договор и реалното работно време се установява във всички сектори, но най-вече при сезонната заетост, обясни Румяна Михайлова. По думите й тези нарушения се установяват чрез поредица от проверки на един и същи обект. Работното време е записано не само в трудовия договор, припомни Михайлова.

Законово изискване на обектите, които проверяваме, е работодателят да е оставил онзи вътрешен акт, с който е разпределил работното време – началото, края на работния ден и почивките в него, обясни Михайлова.

През последния месец се наблюдава лек спад в броя на установените случаи на работещи без трудови договори, съобщи още Румяна Михайлова. По-малко са и жалбите, свързани с нарушения от страна на работодателите. От началото на годината досега инспекцията е събрала над 6 милиона лева от наложени наказателни постановления на работодатели, като за същия период са изплатени и около 36 милиона лева забавени заплати.

Водещи новини

Още новини