Нов план за военния резерв

Булфото
share

Това съобщи военният министър Аню Ангелов. Действащият военновременен план е от 1986 година и е съобразен за 500-хилядна армия, а сега сме на светлинни години от тогава, коментира министър Ангелов.

Новият план трябва да бъде готов до края на годината и се предвижда за военновременния запас да се съхраняват суровини, които могат да бъдат продавани, когато няма необходимост от тях и след това възстановявани.

Министър Аню Ангелов:

„На база на развитието на българските въоръжени сили и по-скоро на тяхната съществена редукция идва и по-малката необходимост от поддържане на суровини и материали, каквито някога са поддържани за 500-хилядна армия. Сега вероятно ще се поддържа за други число, пет или четири пъти по-малко от това. Това беше целта на тази визия - да даде основата за разработване на такъв държавен военновременен план, който да е реалистичен, да не затруднява излишно фирмите, а с поддържане на резерви, било то Държавния резерв, било военновременни запаси в МО като ведомствени, да може и фирмите да използват тези суровини и материали, които са на практика замразени. В момента се работи по държавен военновременен план, който е разработен от Комитета по планиране през далечната 1986 г. Както армията, така и държавата ни е на светлинни години от онзи период".

Водещи новини

Още новини