Адвокат Владимиров: България трябва да се погрижи за задържаните в Испания моряци

share

Рано е да се говори за вина на някоя от българските институции що се отнася до процеса на българските моряци от кораба "Свети Николай", задържан в Испания за трафик на наркотици. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ адвокат Владимир Владимиров.

Българското външно министерство няма отговорност или вина по случая, тъй като всичко по процеса, дори и намирането на преводачи, е отговорност на испанското правосъдие. Но след като страната ни е допуснала веднъж задържането на своите граждани, трябва да подсигури тяхната защита. Изключително важно е да се поиска от испанското правосъдие строго спазване на правата за защита, което, според мен, се пренебрегва, обясни Владимиров. Страхувам се да не стигнем до Страсбург, каза още той.

В случая става дума за български граждани, за кораб, плаващ под български флаг, както и за престъпление, станало на този кораб, което по европейското законодателство означава, че трябва случаят да се решава в България. Но щом нашата страна е разрешила испанците да заловят българските граждани, тя трябва да подсигури запазването на правата им, каза адвокатът.

Според него разковничето е и в залавянето на целия екипаж. Някои от тези хора да бъдат оневинени, тъй като нямат съпричастност към трафика на дрогата. Необяснимо е да се смята, че всички знаят какво е имало на носа на кораба, каза той. Подчертавам, че основните заподозряни за трафика не са българските граждани. Основните заподозряни са група испанци и други чужденци. Българите са приети по-скоро като съучастници, уточни юристът.

Водещи новини

Още новини