Майки продължават да точат НОИ

share

Майки продължават да получават пълно майчинство и едновременно с това записват децата си на градина, предупредиха от НОИ.

В същото време спорният закон предизвиква недоволство заради скандално високите лихви, които Осигурителният институт начислява на нарушителите.

Ася Тодорова връща по 50 лева месечно на държавата, защото, докато получава обезщетение за отглеждане на малката Йоана, я записва на ясла. В началото задълженията на жената към НОИ възлизат на 2 200 лева, от които лихвата е 372.

„Една година и повече, откакто вече плащам и сумата от главницата ми е 982, а вече имам 820 лева лихва на тези пари,” сподели тя пред БТВ.

Простата сметка показва, че лихвата е скочила с над 100%. Ася обаче няма възможност да брои парите накуп, защото междувременно ражда второто си дете.

„За да имаш в България дете, означава да си плащаш, а не да те стимулират да имаш. Явно щеше да ми излезе по-евтино да не получавам никакво майчинство, а да съм изтеглила заем от банка, за да си гледам детето,” казва Ася Тодорова.

Често подобни казуси родителите отнасят в съда. В почти всички случаи обаче той се произнася в полза на НОИ. Оттам коментираха, че нямат вина, защото само прилагат закона. Въпреки това все още има майки, които продължават да го нарушават.

Тази година в област Враца кметовете са подали списъци, според които близо 100 майки продължават да дават децата си на детска ясла и да получават майчинство, информира още БТВ.

Водещи новини

Още новини