Бойко Борисов откри обновена библиотека в СУ

Novini.bg
share

Това е една съвременна библиотека, след като построихме инфраструктурата около университета – улици, цветя, метро. Това каза премиерът Бойко Борисов на официалното откриване на обновената библиотека "Филологии" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Мисля, че стана много различно и красиво. Радвам се, че този проект се реализира, реализират се и други проекти и сградата ще стане съвсем различна, каза Борисов. На събитието присъстваха и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Изпълни се една мечта, за която се говори година наред. През изтеклата година съумяхме да ремонтираме най-голямата филиална библиотека на Софийския университет и централното хранилище на централната университетска библиотека, каза на откриването проф. Иван Илчев, ректор на университета.

Близо 3 млн. лева е стойността на проекта, финансиран по ОП "Регионално развитие". Това е първият проект, който правим по тази програма. Двата екипа, които работиха по него имаха много трудности, доста грешки направихме, но до момента от всички проекти са завършени само нашият и този на Техническия университет. Благодаря на библиотекарите, които измъкнаха 600 000 тома, каза проф. Илчев.

Той помоли министрите и премиера да запишат най-новите книги, които библиотеката получава. "Това са книги от най-големия в момента научен проект в СУ – хуманитарния комплекс Алма Метер, който е един от трите най-големи проекта, финансирани не от европейски пари, а с парите на българския данъкоплатец и това задължава изключително много колегите, които работят в него", каза ректорът.

Премиерът и министрите поднесоха цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви.

Около 20 представители на Дружеството на турските студенти в България послрещнаха официалните лица на входа на Аулата с плакати "Очакваме вашата подкрепа за признаване на българските дипломи в Турция".

Водещи новини

Още новини