Кризата намали цените на частните уроци двойно

share

Кризата свали цените на частните уроци наполовина. Много от учителите, които преподават индивидуално, вече го правят срещу 10 лева на час. Миналата година най-ниските цени се въртяха около 15-20 лева, съобщава Стандарт.

Част от частните даскали дори правят промоции за учениците - ако дете доведе двама свои връстници за уроци, плаща половината от цената. Тя е за един астрономически час. Срещу още 5 лева учителите, които обучават по-малки деца, ги взимат от училище. За транспорт, ако такъв се изисква до школото, взимат по още 2 лева. Други учители пък взимат по 10 лева, преведени в банкова сметка, за да пишат задачите на децата онлайн.

В интернет има вече десетки обяви за "бързи и верни домашни". В обявата са посочени имената на получателя, както и банковата сметка. Когато парите се отчетат в сметка на посочения от клиента мейл, пристига и домашното. Методът е работещ, но не учи децата, а им дава домашните наготово, коментираха учители. Те допълниха още, че въпреки старанията, които полагат, школите най-добре подготвят децата за изпитите след VII и ХII клас. Затова и още юли месец повечето места в елитните школи у нас почти бяха запълнили. Поради големия интерес там цените са миналогодишните, показа проверка на "Стандарт".

От 1200 до 1800 са годишните такси за кандидат-гимназистите в тях, като това включва обучението по български и математика. Повечето позволяват разсрочено плащане на две или три вноски. Има обаче най-разнообразни отстъпки, с които таксата може да падне. Във "Веди" например правят предварителен изпит преди започването на курса. Децата, които се представят най-добре, плащат само половината от учебната такса. В "Софроний" се правят отстъпки за второ дете от семейството, което се запише за обучение. Всички частни учебни центрове вече имат и свои учебници, по които готвят хлапетата. Те обикновено влизат в цената на обучението. През последните години обаче на мода излиза подготовката за гимназии още от шести клас, разказаха шефове на школи. Така децата имат две години да затвърдят знанията си и накрая да влязат в добро училище. На практика вече почти няма школа, която да не е обявила курсове и за шестокласници. Цените за тях са малко по-ниски.

Повечето от школите вече дават и онлайн подготовка - домашни се проверяват по имейла, качват се и разработки в електронен вид, които децата могат да ползват. "Образователни технологии" дори са разработили специален онлайн продукт. В много от школите има и електронни дневници, по които родителите могат да следят напредъка на детето си. Някои предлагат и демонстрационни уроци - преди да запишете хлапето, може да присъствате на едно такова занятие и едва тогава да прецените дали да го включите в школата.

Водещи новини

Още новини