В Златоград честват 160 години светско образование

share

160 години светско образование ще честват в Златоград с началото на новата учебна година. Във взаимното училище, което е превърнато в Музей на образованието, се пази оригинален документ за началото на просветното дело в най-южния град на България, информира БНТ.

Така нареченият Златоградски писмовник е малка книжка, изписана с гръцки букви, според традицията отпреди два века. Автентичността й е доказана и според историците това е най-старият писмен документ от Възраждането в района. По думите на Ема Александорова, уредник в музея, той е създаден като учебно помагало, нещо като Рибния буквар на Петър Берон, за нуждите на това училище. Създаден е 1852 година и е писан от май същата година до септември.

В музея се пазят още ценни книги и документи. А туристите могат да видят как е изглеждала една класна стая и да се почувстват като едновремешните ученици.

Взаимното училище е наследник на старото килийно училище в Златоград и е просъществувало до създаването на съвременните просветни институции.

Водещи новини

Още новини