Ремонтите продължават в 118 училища след първия звънец

share

118 са учебните заведения в цялата страна, които няма да се  справят с ремонтите към началото на учебната година. Има случаи на съставени актове на директори на училищата за неизпълнени предписания. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова пред журналисти.

28 регионални здравни инспекции са проверили 2731 учебни заведения, като за 790 в края на учебната година са дадени предписания. Към 10 септември са извършени 753 проверки, като 512 от проверените училища са изпълнили всички предписания, а 123 се очаква да ги изпълнят до началото на учебната година. Най-честите предписания касаят ремонтни дейности на покривни конструкции, санитарни възли и други, каза тя.

В София много мащабно се санират училища и обществени сгради, които са за извънкласна дейност. В София училищата, които ще започнат учебната година при продължаващи ремонти, ще бъдат 19, каза министърът.

Целта на днешното посещение в 119-то училище и в ОДЗ „Слънце” беше да проверим готовността за новата учебна година. В края на всяка учебна година органите на държавен здравен контрол дават предписания, ако такива са необходими, на училищата за изпълнение на най-различни мерки относно започването на учебната година. Днес видяхме един отличен пример за работа на цели екипи, посочи тя.
Има три училища в Пернишка област, които вследствие на земетресенията, не са пригодни и там ремонтите ще продължат по-дълго време.

Водещи новини

Още новини