300 училища отварят врати в София на 17 септември

share

300 държавни, общински и частни училища в София ще отворят врати за новата учебна година.

В седем от тях ремонтите ще продължат, но няма да пречат на учебния процес, каза в интервю за БНР началникът на Столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева.

Само децата от две училища, пострадали от земетресението през май в Перник, ще бъдат преместени в най-близките учебни заведения.

"Между другото някои от училищата продължават да отстояват с традицията и са обявили откриване на учебната година на 15 септември, нищо, че това тази година е събота. Той е неучебен, неработен ден, това са наистина решения на ниво училище и те са просто един жест на традиция. А и още повече възможност повече хора да посетят училищния двор. Тогава се открива новата сграда на англо-американското училище и те ще си спазят традицията това да се случи на 15 септември, родителите и учителите са тези, които решават точно мига на официалното тържество. 120-то училище също ще си имат тържество на 15 септември. Това дали ще се съберат на 15-ти или 17-ти септември мисля, че не е от съществено значение. Да бъдат заедно децата и родителите в училищния двор", заяви Кастрева.

Водещи новини

Още новини