Образователният министър Цоков: ЛГБТ пропаганда в училищата няма

БТВ
share

На 16 септември официално започва учебната година. Общата бройка на учениците е около 700 000, около 50 000 са първокласниците. През тази година имаме сериозни ремонти на училища в цялата страна. Малко над 100 училища ще продължат ремонтите и след началото на учебната година. Това заяви в ефира на бТВ министърът на образованието Галин Цоков.

„За щастие, на местата, където имаше пожари през лятото, нямаше пострадали училищни сгради. Само в село Гранит изгоря училище още в края на предходната учебна година. За мен беше знаково, че макар да бяха останали само колоните, знамето се вееше”, допълни той.

„Дневниците ще са същите като миналата година. Всяко училище може да избере с какъв електронен дневник ще продължи да работи”, увери министърът.

За телефоните в училище той коментира: „Изработили сме обща визия за дигитализация в образованието. Изследване показа, че голям процент ученици са разсеяни и не внимават в час, защото използват мобилните си телефони – над 50%. Пътят на дигитализацията е да бъде умна, в помощ на учениците и учителите. Трябва обаче диалог и с родителите, тъй като те се притесняват, искат обратна връзка с детето си по време на учебния ден – обаждане, есемес.”

Ето кога ще сa ученическите ваканции през новата учебна година

Брошурата, размахвана от Корнелия Нинова като аргумент за наличието на ЛГБТ пропаганда сред децата, е била в лекарския кабинет на конкретното училище, обясни министърът.

„Такава пропаганда няма, нека уверя родителите. Най-добрият щит пред всяка пропаганда е образованието. Към родителите – позволете на учителите да образоват вашите деца. Учениците често се обръщат за съвет към учителите, психолозите. Учителите прекарват най-много време с децата през деня. Те няма да навредят на децата по никакъв начин, те са професионалисти”, увери Цоков.

„Бяхме на обсъждането в комисията по образование и наука в НС. МОН представи позицията си, че трябва да се уточнят понятията „пропаганда”, „популяризиране”. Становищата ни не бяха взети под внимание. МОН няма да допусне дискриминация и репресия срещу ученици и учители”, каза още той.

Според него „черният списък” с учители, разпространен от „Възраждане”, беше натиск върху тях. От МОН е можело да реагират и по-остро, но са търсили "баланса".

Водещи новини

Още новини