Диян Стаматов за ЛГБТ закона: Връщат се мракобесни времена, учителите се страхуват

share

"Не съм забелязал НПО-тата да проявяват интерес към българското образование. Възможно е някъде да има опити за влизане и подобни дейности. Когато се правят подобни опити, чувствителността на директора и колектива е много по-важно от написания закон", коментира директорът на столичното 119 училище, Диян Стаматов в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му след законовите промени ролята на учителските колективи е да приложат тази разпоредба във вида, в който е разписана - да няма пропаганда на религиозна, политическа, сексуална основа. 

"В същото време учебниците не са променяни. Тук остава голямата въпросителна какво ще правят учителите по биология, по философия. Тези теми се преподават според учебния план, без пропаганда от външни институции", даде пример Стаматов.

В КЗД е постъпил сигнал срещу промените в Закона за предучилищното и училищното образование

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета заяви, че организацията е изразила позицията си, че няма нужда от тази законодателна промяна, каквото е и становището на Министерството на образованието и науката (МОН).

"Лошото е, че образователният закон влиза в политическата надпревара. Това ще се тиражира много активно. Само преди 2 седмици друга политическа сила внесе предложение за санкциониране на учители, които говорят за сексуално образование. Финансови санкции и отстраняване от работа за 2 г. Това е мракобесно връщане във времето назад, нито един от българските ученици не може да бъде затворен в Бългиря. Българските деца пътуват в Европа и виждат всичко", заяви Деян Стаматов.

Той коментира и списъците с директори и учители, които трябва да бъдат санкционирани, защото са имали смелостта да изразят "друго мнение" за ЛГБТ закона.

"Нашите политици по различни причини си мислят, че политиката е дълго пребиваване, а то е кратко пребиваване в една професия. Подобни заплахи не трябва да се отправят към учители и директори. Последните 2-3 г. по време на служебното управление този страх нараства. Това ще доведе до сериозно мълчание на един от най-интелигентните хора, което не бива да се допуска. И без друго няма учители", предупреди директорът на столичното 119 училище.

Според него ЛГБТ темата не представлява интерес за самите ученици. В същото време самата дума "пропаганда" не е добре формулирана и по думите на Стаматов тепърва трябва ѝ бъде дадено ясно тълкуване, защото "свободата на тълкуване ще доведе до санкции на различни места".

Водещи новини

Още новини