Очаква се 6396 зрелостници да се явят днес на матурата по БЕЛ

Pixabay
share

Очаква се 6396 зрелостници, които са допуснати до задължителна матура по български език и литература, да се явят на изпит днес (22 август).

Той ще се състои в 620 зали на 230 училища в страната, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Изпитът ще започне в 8:30 ч. И през тази сесия няма промяна във формата и времетраенето на изпита. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. Последният 41-ви въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби.

Над 6 000 зрелостници се явяват на матура по БЕЛ утре

На 22 август ще бъдат задължителните изпити по профилиращ предмет и за придобиване на професионална квалификация, а на 26 август - допълнителните изпити по предмет по желание.

На изпитите през август се явяват зрелостници, които не са издържали успешно изпита през предишни сесии. 

Право на явяване от тази година имат и желаещи да повишат оценка, която им е необходима за кандидатстването във висше училище по предмет, по който вече са положили зрелостен изпит. Могат да положат изпит и такива, които в дипломата си за средно образование нямат оценка от даден предмет. 

Резултатите от изпитите ще бъдат обявени до 5 септември 2024 г.

Водещи новини

Още новини